BELGISCH JEUGDKAMPIOENSCHAP 2023

VERSLAG

©Ann Mampaye

Zaterdag 18 februari
meisjes U15: Viktoria (-40kg) en Amélie (-44kg)

De openingswedstrijd van onze twee meisjes kan niet beter verlopen.
Amélie kan binnen 20 seconden twee wazari’s scoren en Viktoria weet dat nog te overtreffen met een ippon in 4 seconden. ⚡️⚡️ Dat smaakt naar meer!

In haar halve finale kan Amélie deze goede flow doorzetten. Ook een tweede Waals meisje moet er vrij snel aan geloven na een mooie uchi mata van Amélie. Viktoria’s halve finale is een re-make van die van het Vlaams Kampioenschap (die ze won). Viktoria domineert de partij vanaf het begin en kan op voorsprong komen. Tot een tweede score komt ze niet ondanks verwoede pogingen, maar ze kan de kamp uitvechten en zich eveneens plaatsen voor de finale!

Opnieuw is die finale een re-make van die van het VK. De tegenstandster is fysiek sterk en snel en slaagt er net als vorige week in om Viktoria te beletten haar beste worp te gebruiken. En dat maakt een verschil, want dat dwingt Viktoria, in een evenwichtige kamp, om andere worpen te proberen. Het andere meisje weet halverwege één van die aanvallen over te nemen en op wazari voorsprong te komen. Viktoria haalt nog alles uit de kast, maar kan de situatie jammer genoeg niet meer ombuigen.

Amélie vecht in haar finale tegen de Waalse kampioen. Een meisje met een sterke kumi kata, zo blijkt al snel. Amélie heeft het moeilijk om de linkerarm van de ander te controleren en wordt keer op keer naar beneden gedrukt. Ze krijgt daardoor een strafpunt omdat ze onder de gordel vastgrijpt. Desalniettemin weet Amélie met een bliksemsnelle overname van een aanval op voorsprong te komen. Maar het wedstrijdbeeld verandert niet en Amélie blijft problemen hebben in de pakking, waardoor ze een tweede, identiek strafpunt incasseert. Met twee strafpunten op het bord, kan ze het zich niet veroorloven om tijd te winnen, ze moet de strijd aangaan. Helaas blijft het Waalse meisje de overhand houden en in de laatste minuut scoort ze ippon.

Zo gaan beide finales helaas verloren. Maar onze meisjes mogen met opgeheven hoofd terugkijken op hun kampioenschap en trots zijn op hun zilveren medaille 🥈. Beiden verloren ze in een eerlijke strijd tegen een goede tegenstander.

Zondag 19 februari
jongens U18: Sofiane (-60kg) en Bjarne (-66kg) en meisjes U18: Appolien (-52kg).

In de ochtendsessie bij de jongens is het Sofiane die eerst aan de bak moet. Na een nerveuze opening en wat voorzichtig aftastende aanvallen van beide kanten, kan Sofiane bij zijn eerste serieuze poging wazari scoren op schouderworp en na een tweede aanval zijn opponent in houdgreep nemen en de match winnen. Bjarne moet openen tegen de Waalse kampioen, een gevaarlijke klant. Maar Bjarne staat goed en straalt onverzettelijkheid uit. Hij komt gevaarlijker uit de hoek dan zijn gereputeerde tegenstander en kan diens aanvallen neutraliseren. Bovendien is Bjarne dreigend bij het grondwerk; een eerste maal kan de Waal ontsnappen, maar de tweede maal is het raak. Na een sankaku-verwurging door Bjarne, moet de ander afkloppen.

Ondertussen is Sofiane aan zijn halve finale begonnen. En dat wordt een episch gevecht dat na de reguliere duur van 4 minuten nog eens bijna 13 minuten in golden score zal doorgaan. Om een héééél lang verhaal kort te maken: beide jongens zijn actief, met goede pogingen en miraculeuze ontsnappingen, en hebben een ijzersterke uithouding. Het kan beide kanten uit, maar helaas voor Fudji Yama en Sofiane, gaat de match verloren.

Bjarne is in zijn halve finale merkbaar nerveuzer dan voorheen en maakt daardoor kleine foutjes die door de scheidsrechter met shido’s bestraft worden. Helaas verliest hij daardoor na het incasseren van drie strafpunten in een eerder tactische match zonder veel echt gevaar van beide kanten.

Onze twee helden moeten dus met de hulp van coaches Guy en Ken zichzelf terug zien te motiveren 😤💪om de kamp om het brons strijdvaardig aan te vatten. Dat lukt goed en dat alleen pleit al voor de karaktersterkte van deze twee kerels. Sofiane begint voortvarend aan zijn partij, misschien te voortvarend want hij wordt gecounterd. Gelukkig op een haar na geen tegenscore! Alweer wordt het een wedstrijd voor sportmannen met 7 longen en zal de overtime oplopen tot meer dan 9 minuten. Beide judoka’s voeren gevaarlijke aanvallen uit en draaien zich als slangen uit moeilijke situaties. Gaandeweg krijgt onze “Mr. Golden Score ” een licht overwicht, maar hij kan net niet scoren op verwurging en klem. Af en toe komt ook de andere jongen nog gevaarlijk uit de hoek zodat de strijd niet gestreden is. Na 8min40 eindelijk wordt eindelijk een wazari toegekend aan Sofiane en de ontlading is groot. Maar dat is buiten de VAR gerekend en de score wordt teruggedraaid. Maar Sofiane heeft de overwinning geroken en twee aanvallen later is de score, en de bronzen medaille,🥉 toch daar.

Feest op de tribunes🥳 bij de talrijk opgekomen familie El Hajouti en de al even talrijk aanwezige Fudji Yama-supporters in het algemeen (naar schatting waren we met een 50-tal op zondag en dat kon gehoord worden). Inderdaad, dubbel feest zelfs🥳🥳, want als intermezzo tijdens de uitputtingsslag van Sofiane is ook Bjarne aan zijn wedstrijd voor brons begonnen. Na de iets zenuwachtigere tweede kamp, staat er terug de zelfzekere Bjarne van de openingsmatch. Een initieel schrikje na een gevaarlijke aanval van de tegenstander en een bijna-houdgreep wordt snel omgezet in dominant judo. De Waalse tegenstander lijkt meer bezig met vestimentaire problemen dan met het judo zelf en weet van geen hout pijlen maken tegen Bjarne. Nog geen 20 seconden nadat Sofiane zich van brons verzekert, en alvorens het applaus helemaal wegdeemstert, kan Bjarne met een sankaku-verwurging ippon scoren en wordt de volumekraan weer helemaal opengedraaid bij de Fudji Yama-supporters. Tweede brons van de dag🥉.

Bij de meisjes U18 heeft Appolien geen gemakkelijke opdracht. Ze is eerstejaars, wat inzake kracht toch een slok op een borrel scheelt tegen meisjes die 1 à 2 jaar ouder zijn, maar bovendien zijn de tegenstanders in haar categorie echt wel van een hoog niveau. In haar openingsmatch treft ze een laatstejaars die al drie maal Belgisch kampioen werd (die bv. in 2022 onze eigen New versloeg in de categorie tot 48kg) en het afgelopen jaar drie bronzen medailles pakte op European Cups U18 en zelfs een zilveren medaille op een European Cup U21). Dat niveau is momenteel nog te hoog gegrepen voor Appolien. Ze start met goede moed, want in judo zou het niet de eerste keer zijn dat een favoriet verrast wordt, maar het andere meisje vliegt erin als een echte wervelwind en na twee acties beland Appolien al in een stalen houdgreep.

Ze mag herkansen in een burenstrijd tegen een meisje van Judoschool Reet, dat op het BK 2022 nog zilver veroverde in dezelfde gewichtscategorie en waartegen Appolien nog nooit gewonnen heeft. Geen simpele klus dus. De start is ook moeizaam, met de eerste acties in het voordeel van de ander. Maar dan begint Appolien op slimme manier de aanvallen van het andere meisje te counteren door achterwaarts door te sturen. Dat loont, want bij de derde gelijkaardige poging gaat de ander plat op de rug. Ippon!

De druk stijgt, de kamp om brons is al wat rest. Opnieuw een tegenstandster waartegen ze nog nooit won. Coach Ken heeft een tactisch plannetje om het gevaarlijkste wapen van het andere meisje, haar linkse seoi nage, te neutraliseren. In een eerste actie lukt dat netjes, maar vlak daarna maakt Appolien een foutje en loopt ze recht in die gevaarlijke seoi nage🤦‍♀️. Game over, te snel, en weg medailledromen…

CONCLUSIES

Al bij al mogen onze deelnemers en Fudji Yama in het algemeen, terugkijken op een geweldig BK. We slaagden erin 4 van de 5 kansen om te zetten in medailles en daarbij nog een 5de plaats te veroveren. En dat in gewichtscategorieën waar medailles echt niet voor het oprapen liggen!

Louter sportief gezien, mogen we ook de prestaties van onze andere jongeren, die vanaf het Provinciaal Kampioenschap hun uiterste best deden, niet uit het oog verliezen. Er werd mooi werk geleverd waarbij, uiteraard, nog individuele verbeteringen mogelijk zijn, maar we mogen toch terugkijken op een globaal mooie prestatie van onze wedstrijdjudoka’s. Hopelijk inspireert dit tot het zich blijven inzetten tijdens clubtrainingen en tot deelname aan provinciale en regionale trainingen en allerlei stages. Het is en blijft een fantastische sport met een mooie filosofie van inzet, sportiviteit en het zich gezamenlijk verbeteren.

Dank tenslotte aan alle supporters, die er verre verplaatsingen naar West-Vlaanderen voor over hadden, of die vanuit de zetel thuis de live-stream volgden. We waren zowel op het PK, VK en BK opnieuw één van de talrijkst vertegenwoordigde clubs en daar zijn we trots op. Fudji Yama is wat wedstrijden betreft nog steeds een familiale club waarbij iedereen iedereen kent en aanmoedigt en uit deze steun kunnen onze atleten steeds moed putten.

YAMAYAMAYA … FUDJI YAMA !

Verslag : Tom Fordel

Fotoalbum (wordt de komende dagen aangevuld): BK JEUGD 2023

Bericht HLN : Judoschool Fudji Yama zet met vier medailles sterke prestatie neer op Belgisch kampioenschap