GROEPEN

Trainingen bij Fudji Yama

Ben je 100% overtuigd en benieuwd wat je te wachten staat in één van onze dojo’s of heb je daarentegen misschien wat stress of onzekerheid over eigen kunnen?

Wat het geval ook is, meld je bij één van onze dojo’s en dan zorgen wij voor de rest. Ons trainersteam is gediplomeerd door Sport Vlaanderen en Judo Vlaanderen van aspirant-initiators tot Trainer- A en/of 7e Dan-graad. Hiermee kunnen we onze judoka’s op alle niveaus begeleiden, zowel technisch als competitief.

Per leeftijdsgroep kan je hieronder kijken waar, in grote lijnen, onze trainingsaccenten liggen. We stemmen de moeilijkheidsgraad die we inbouwen af op de noden van de leeftijdscategorie. Zo brengt ons trainersteam je verder op een uitdagende maar leuke manier.
JE KAN HET én het is LEUK !

Jeugdsport bij Fudji Yama

Voor ons jeugdsport aanbod baseren wij onze ethiek op het ‘Panathlon Charter over de Rechten van het Kind in de Sport’
Alle kinderen hebben het recht om:

 • Sport te beoefenen
 • Zich te vermaken en te spelen
 • In een gezonde omgeving te leven
 • Waardig behandeld te worden
 • Getraind en begeleid te worden door competente mensen
 • Deel te nemen aan trainingen die aangepast zijn aan hun leeftijd, individueel ritme en mogelijkheden
 • Zich te meten met kinderen van hetzelfde niveau in een aangepaste competitie
 • In veilige omstandigheden aan sport te doen
 • Te rusten
 • De kans te krijgen kampioen te worden, of het niet te worden

MINI’s

5 tot 6 jarigen

Fudji Yama biedt mini-judo aan op zaterdag van 9u30 tot 10u20.
Dit gaat enkel door in onze dojo te Boom, maar geïnteresseerden uit andere gemeenten zijn uiteraard welkom!

Trainingsaccenten

 • Door middel van spelvormen worden de kinderen aangemoedigd om te bewegen en daarbij zoveel mogelijk plezier te beleven.  Door de oefeningen worden ze meer bewust van zichzelf. Ze ontwikkelen hun motoriek en leren zich te bewegen in richting en ruimte.
 • We oefenen steeds in groep waardoor het groepsgevoel en samenspelen worden gestimuleerd.  Ze leren afspraken (spelregels) te maken en zich daar aan te houden.
  Niets is leuker dan  deze kinderen spelenderwijs klaar te stomen om een echte judoka te worden.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar kan je kind doorgroeien naar de volgende leeftijdsgroep om volwaardig judo te leren.
Deze overgang wordt steeds in overleg met de trainers beslist.

Klik hier om onze promoflyer te downloaden


U11

7 tot 10 jarigen

Voor alle leden onder de 11 jaar bieden we judo aan in onze 3 dojo’s (in Boom, Niel en Schelle). Zij hebben de mogelijkheid om meerdere keren per week te trainen in de dojo naar keuze. Train je op dinsdag in Schelle, dan ben je ook welkom op zaterdag in Boom bijvoorbeeld. Train zoveel je wil !

De trainingsuren per dojo zijn te vinden onder de hoofding “kalender”. Deze groep laten we, voor wie er klaar voor is, ook op een verantwoorde, veilige en leuke manier kennis maken met het competitiegebeuren . Op regelmatige basis nemen we deel aan competities in de omgeving. Zo kunnen ze eens uittesten wat ze hebben geleerd op de training. Het leren omgaan met winst en verlies hoort ook bij een ontplooiing van een judoka.

Trainingsaccenten

Spelend sporten
Opwarming met verschillende spelvormen, bvb. tikkertje met verschillende variatievormen, bewegen over de mat zoals dieren (konijn, kikker, gans, slang, …)
Valoefeningen al spelend aanleren in de vorm van een tikspel.
Aanleren van judo op een speelse manier.

Veel variatie in de activiteiten
Er zijn veel verschillende oefeningen om het valbreken te oefenen,
bvb. in de vorm van een tikspel, verander na korte tijd de spelregels zodanig dat er meer variatie gecreëerd wordt. Hierbij worden vormen van de zijwaartse val, achterwaartse val, voorwaartse val gebruikt.

Meer demonstreren dan verbaal uitleggen
Bij het oefenen van de houdgrepen bvb,
houdgreep laten voordoen door een koppel judoka’s, anderen bootsen de beweging na, trainers verbeteren individueel  de judoka’s.
Hierbij wordt nog geen groot belang gehecht aan de Japanse benamingen.

Creatief zijn
Er worden regelmatig zelf in te vullen opdrachten gegeven tijdens de training, bvb. partner ligt op de rug, jij zit op de knieën achter het hoofd. Probeer hem zodanig vast te nemen dat hij niet meer kan ontsnappen.

Training afsluiten met een spel
Elke training wordt afgesloten met een spel, zodanig dat alle judoka’s enthousiast naar huis terug keren, bvb. staartje trek, vormen van dikke Berta, kat en muis, aap in de boom, enz. …


U15

11 tot 14 jarigen

Veelal hebben de jongeren in deze jeugdcategorie al enige ervaring op de mat, hoewel dit niet noodzakelijk is. De technieken zijn al iets meer afgestemd op de hogere kyu-graden (gekleurde gordels) en er wordt meer toegespitst op wedstrijdsituaties. Het trainingsschema bestaat uit een mooi evenwicht tussen cardio, powertraining en techniek.

Voor deze groep geldt hetzelfde principe als voor de U11. Ook voor hen bieden we judo aan in onze 3 dojo’s (in Boom, Niel en Schelle). Zij hebben de mogelijkheid om meerdere keren per week te trainen in de dojo naar keuze. Train je op dinsdag in Schelle, dan ben je ook welkom op vrijdag in Boom bijvoorbeeld. Train zoveel je wil !

De trainingsuren per dojo zijn te vinden onder de hoofding “kalender”.

Ben je nieuw in judo, dan is dat geen probleem. Je kan starten wanneer je wil. Onze ervaren trainers weten best hoe ze moeten differentiëren om jou de basis van judo mee te geven. Al onze leden zijn op dezelfde manier begonnen, met een witte gordel. Doordat wij een familiale club zijn, zal je merken dat je met open armen wordt ontvangen. Je voelt je meteen thuis in onze club 

Trainingsaccenten

 • Opwarming met minder spelvormen, is gericht op de bewegingsdrang van deze jeugdige judoka’s met een bijzondere aandacht voor de fysieke basiseigenschappen.
 • Veel aandacht voor techniek en tactiek.
  Training wordt zodanig samengesteld dat verschillende trainingsvormen aan bod komen. Denk hierbij aan het beginnen oefenen van tandoku renshyu, uchi komi en yaku soku geiko (schaduwjudo, repetitietraining en oefenen in beweging).
 • Automatisatie van gekende bewegingen moet worden benadrukt.
 • Lerend sporten.
  Judoka’s moeten geholpen worden om ‘zelfontdekkend’ hun fouten en hun gelukte pogingen te leren analyseren. Foutenanalyse, zelfontdekkend leren is het einddoel.
 • De trainer is tijdens de oefeningen observerend ingesteld.
  Meer uitleggen van het hoe en waarom.
  Legt de nadruk op samenwerking en samenspelen.
 • Training af en toe nog eens afsluiten met een spel, maar ook cooling down en stretching moet aangeleerd worden.

+15

Vanaf 15 jaar worden er enkel trainingen aangeboden in onze dojo te Boom. Deze gaan door op woensdag- en vrijdagavond. De lijn van de U15 wordt doorgetrokken met technieken die meer afgestemd zijn op de hogere kyu-graden (gekleurde gordels) en meer toegespitst op wedstrijdsituaties.

Toch is het zeker niet te laat om vanaf deze leeftijd nog in te stappen (zie de opmerking hierboven bij de U15).

Trainingsaccenten

 • Opwarming is gericht op fysische basiseigenschappen van uithouding, kracht en snelheid.
 • Training wordt zodanig samengesteld dat verschillende soorten trainingsvormen aan bod komen. Het oefenen van tandoku renshyu, uchi komi , yaku soku geiko en randori (schaduwjudo, repetitietraining en oefenen in beweging) is essentieel.
  De trainer moet tal van keuzemogelijkheden aanbieden.
 • Technische vaardigheden van elke judoka moeten maximaal benut worden.
  Onderhoud en aanvulling van de basiseigenschappen.
 • De trainer moet zich een beeld vormen van de kennis, de vaardigheden en de aard van elk van zijn judoka’s.
 • Zelfsturend sporten.
  Aanspreken op eigen verantwoordelijkheid.
 • Er moet veel aandacht zijn voor het sociale aspect van de sport.
 • Training wordt telkens afgesloten met cooling down moment of stretching.

Volwassenen/Veteranen

Deze groep traint op maandag vooral op eigen tempo. Maar zij zijn ook welkom op de woensdag- en vrijdagtraining voor de +15. De groep van de volwassenen bestaat niet alleen uit ervaren judoka’s. Iedereen kan op elke leeftijd nog starten met judo en aansluiten bij de groep.  Alle zwarte gordels in de club zijn meer dan bereid om beginnende judoka’s te begeleiden.

Trainingsaccenten

Iedereen vindt hier een goed evenwicht van oefeningen die het coördinatievermogen, de spierkracht en uithoudingsvermogen bevorderen, dit samen met individuele begeleiding bij het leren van nieuwe technieken.

Het accent wordt vooral gelegd op plezier maken, fit en gezond worden én blijven!